پناهندگی

پناهندگی
طبق معاهده ژنو پناهجو فردی است که بر حسب دلایلی چون مذهب نژاد عضویت در گروهی اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی متفاوت تحت تعقیب و یا شکنجه قرارگرفته و دچار ترس شده است و نمیتواند و یا به دلیل ترس مبنی بر دلایل آورده شده نمیخواهد تحت حمایت کشور مبدا و اصلی خود قرار بگیرد.
یا اینکه فرد فاقد تابعیت بوده و پس از حوادثی اینچنینی در خارج از محل زندگی خود به سر برده و به دلیل رعب و وحشتی که دارد امکان و تمایلی برای بازگشت به کشورش ندارد. در چنین موقعیت دولت ها موظف هستند از چنین فردی حمایت کنند. چرا که حق پناهندگی حقی است که از طرف دولت ها و سازمان حقوق بشر به رسمیت شناخته می شود.
طبق ماده ۱۴ اعلامیه حقوق بشر هر کسی حق دارد در برابر شکنجه و آزار و تعقیب در طلب مامن و پناهگاهی در کشورهای دیگر جهان باشد.
این ماده برای تمامی دولت تکلیف آور بوده و آنها را ملزم به پذیرش فرد پناهجو می کند.
انواع پناهندگی
۱- پناهندگی به دلیل جنگ و آوارگی ناشی از آن
بیش ترین کیس پناهدگی در حال حاضر با توجه به شرایط موجود در بعضی نقاط جهان کیس پناهجویان جنگ زده هستند. افرادی که بواسطه جنگ و گروه های تروریستی در کشورشان از کشور امن خارجی درخواست پناهندگی میکنند. نمونه بارز آن پناهجویان سوی هستند به دلیل ناامنی و جنگ در سوریه به کشورهای نظر آلمان سوئد و ترکیه درخواست پناهندگی داده اند.
۲- پناهندگی به دلایل نژادی و قومیت
فرد پناهجویی که به دلیل مشکلاتی و تبعیض هایی که براساس نژاد برایش به وجود می آید تقتضای پناهندگی می کند. مثال نقض پناهندگی براساس نژاد مردمی هستند که سالها پیش به دلیل وجود رژیم آپارتاید در افریقای جنوبی به کشورهای دیگر مهاجرت کردند.
۳- پناهندگی به دلیل مذهب و دین
در این نوع از کیس های پناهندگی شخص بواسطه دین ومذهبی که دارد مورد اذیت و آزار قرار میگیرد و از بسیار از حقوق قانونی و انسانی محروم می شود. مردم مسلمان روهینگیا در میانمار مثال بارز این نوع از مهاجرت هستند
۴- پناهندگی به دلیل عقاید سیاسی
مخالفان و معترضان یک رژیم سیاسی بواسطه عقاید سیاسی و فعالیت های سیاسی که دارند در خطر هستند به همین دلیل درخواست پناهندگی سیاسی می کنند.
۵- پناهندگی به دلیل تعلق به گروه خاص اجتماعی
فرد متقاضی به دلیل تعلقبه یگ گروه اجتماعی خاص و فعالیت در آن متوجه آسیب و خطر است. افراد LGBT و دگرباش ها مثال واضح این افراد هستند که به دلیل خطهای وجود و به رسمیت شناخته نشدن حقوقشان به کشوهای دیگر مهاجرت می کنند. برای پذیرش درخواست پناهندگی این اشخاص به علاوه بر مدارک آزار و تبعیض به مدارک بیشتر لازم است.
۶- پناهندگی اقتصادی و اجتماعی
شخص به دلیل زندگی سختی که به لحاظ اقتصادی و اجتماعی دارد برای داشتن معیشت مطلوب و ساخت زندگی و آینده بهتر به یک کشور خارجی پناهده می شود.